Των Γερμανών Αρχαιοκαπηλίες στην Κατοχή
Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο-Ίδρυμα που επιδιδόταν σε αρχαιοκαπηλίες την Κατοχή λειτουργεί μέχρι και σήμερα...
Των Γερμανών οι Αρχαιοκαπηλίες Στην Κατοχή
Η κλοπή αρχαιοτήτων της Ελλάδος και των Ελλήνων με προορισμό την Γερμανία δεν είναι υπόθεση που ξεκινά στην Κατοχή... Είναι πολύ παλαιότερη... Απλώς θυμίζω την κλοπή (1884) κεφαλής αγάλματος της Αφροδίτης, ένα αριστούργημα, που χαρακτηρίσθηκε τότε εφάμιλλο του «Ερμού» του Πραξιτέλους! Είχε βρεθεί μεταξύ της Ακροπόλεως Αθηνών και τον Θεάτρου του Διονύσου. Πωλήθηκε παρανόμως και ευρίσκετο στην Βιέννη, το 1885...
Γερμανοί στρατιώτες, μεμονωμένοι ή κατά ομάδες, μόνοι τους ή με τους αξιωματικούς τους, αποσπούσαν τμήματα κατεργασμένων μαρμάρων της Ακροπόλεως. Γι’ αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούσαν κάθε μέσον, συνήθως ξιφολόγχη ή άλλον λίθο! Έτσι κατέστρεφαν μάρμαρα της Ακροπόλεως! Ενίοτε δε, έφθαναν μέχρι την πλήρη καταστροφή αρχιτεκτονικών μελών (κιονόκρανων, κλπ.). Αλλά και σε όρθια μνημεία «έβαζαν το χέρι τους», ακόμη και σ’ αυτόν τον Παρθενώνα, ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητος! Παρά τις υποδείξεις των Ελλήνων φυλάκων, κατέστρεφαν μνημεία, Γερμανοί στρατιώτες, αξιωματικοί έως και... Γερμανίδες νοσοκόμες! Άλλοτε πάλι, ανέβαιναν στην Ακρόπολη και κατρακυλούσαν λίθους από εκεί πάνω στους κάτωθι της Ακροπόλεως χώρους!.. Αυτά γίνονταν καθημερινώς σχεδόν, ημέρα και νύκτα, καθ’ όλο το διάστημα της Κατοχής! Υπάρχει πλήθος σχετικών εγγράφων στο ελληνικό υπουργείο! Κάποιες φορές, και οι ίδιοι οι Γερμανοί αναγνώριζαν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση...
Τέλος, η γερμανική φρουρά έκαψε πολλή ξυλεία από τα έργα της Ακροπόλεως! Γερμανοί στρατιώτες αναρριχώνταν παράνομα στην Ακρόπολη από τον Πύργο της Νίκης, εισέρχονταν παρά τις κανονισμένες ώρες στον ιερό χώρο, περιέφεραν τα σκυλιά τους, έκαναν βόλτες με γυναίκες ελαφρών ηθών, κινηματογραφούσαν, ουρούσαν και αποπατούσαν όπου εύρισκαν, κατά προτίμηση δε στον Παρθενώνα, διότι «δεν υπάρχουν ευκρινώς τοποθετημένες πινακίδες άτινες να υποδεικνύουν που υπάρχουν W.C.», όπως ανέφερε σε σχετική παρατήρηση ο Kraiker!.. Σε παρατηρήσεις που τους έκαμαν οι Έλληνες φυλακές, οι Γερμανοί τους απειλούσαν (ως και δια τουφεκισμού) και τους χαστούκιζαν. Τον Ιούλιο του 1941 οι Γερμανοί ανέβασαν αντιαεροπορικά πυροβόλα επί της Ακροπόλεως! Στις 14.11.1941 απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ακρόπολη σε όλους τους Έλληνες! Ξαναεπιτράπηκε στις 14.4.1942!
Γερμανός αξιωματικός, με πολιτική ενδυμασία, «αφαίρεσε» από το Θησείο τεμάχιο μαρμάρου. Η γερμανική Υπηρεσία Προστασίας Καλλιτεχνημάτων υποβάθμισε το γεγονός, λέγοντας πως αφαίρεσε «δείγμα λίθου». Η γερμανική Υπηρεσία πέταξε από πάνω της κάθε ευθύνη, λέγοντας πως από τους φυλακές δεν δόθηκε το όνομα του Γερμανού ιερόσυλου -ενώ ήταν γνωστό πως κανείς Έλληνας δεν μπορούσε να ζητήσει ταυτότητα Γερμανού επί Κατοχής, πόσο μάλλον αξιωματικού.
Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο διενεργούσε συστηματική έρευνα στον Κεραμεικό από το 1913. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είχε κάνει τους Γερμανούς πιο ευαίσθητους, όσον αφορά τον σπουδαίο ιερό αρχαίο χώρο. Αλλά όχι...
Οι Γερμανοί επί Κατοχής πήραν και τα κλειδιά του Μουσείου Κεραμεικού, παρ’ ότι αυτό είχε παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο. Παρόντος του Γερμανού αρχαιολόγου Gebauer κ.ά. Γερμανών, εκλάπη από Γερμανούς, από τον Κεραμεικό γραπτός μελανόμορφος πίνακας, εξαιρετικής τέχνης, μετά παραστάσεως προθέσεως νεκρού (διαστ. 0,245 X 0,167). Η παράνομη πράξη έγινε στις 9.11.1941. Γερμανός αξιωματικός αγόρασε από τον χώρο ανασκαφής του Κεραμεικού από εργάτη, αρχαίο λύχνο. Πιθανώς τέτοιες παράνομες αγορές και φυγαδεύσεις από τον χώρο της ανασκαφής έγιναν και από άλλους Γερμανούς, δεδομένου ότι επί Κατοχής τους, επισκέπτονταν τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού ακόμη και 300 στρατιώτες συγχρόνως! Τον Νοέμβριο του 1941 απαγορεύθηκε η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Κεραμεικού σε όλους τους Έλληνες αρχαιολόγους! Μια από τις τελευταίες ημέρες τους, μάλιστα, και προ της αναχωρήσεώς τους, οι Γερμανοί πυροβόλησαν κατά του ανάγλυφου του Χάρωνος και προκάλεσαν ζημιές σε αυτό.
Έναντι του Κεραμεικού, στο Γκαζοχώρι (νυν Γκάζι) βρισκόταν ένα από τα 4 «μαγικά» αρχαία κολωνάκια των Αθηνών, το γνωστό ως «κολωνάκι της οδού Πειραιώς».Το κατέστρεψαν οι Γερμανοί κατά την διάνοιξη της οδού Πειραιώς-Αθηνών. Όταν το κατέστρεψαν, λέγεται, ότι βρήκαν από κάτω τα μαντολόγια.
Ο Γερμανός Reg. Bauassessor Pfeil εξήγαγε εκ της Θεσσαλονίκης έξω από την Ελλάδα κακώς, ένα γεωμετρικό αγγείο, προερχόμενο, ως ο ίδιος έλεγε, από αγορά που έγινε στην πόλη των Αθηνών. Το αγγείο είχε δωρηθεί στον διοικητή της μονάδος του και επρόκειτο να μεταφερθεί στην Γερμανία.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα ίδια τα αρχαία «προστάτευαν» - άθελα τους βέβαια - τους κατακτητές. Οι Γερμανοί εγνώριζαν την αγάπη των Ελλήνων για τους προγόνους τους. Γι’ αυτό πολλές φορές στρατωνίζονταν σε αρχαιολογικούς χώρους.
Από τον Αύγουστο του 1941 (ίσως και ενωρίτερα) γερμανικές στρατιωτικές φάλαγγες είχαν εγκατασταθεί μέσα στον χώρο του Ολυμπιείου Αθηνών, «ίνα προστατευθούν εις τον αρχαιολογικόν χώρον». Εκεί παρέμειναν περί τους δυο μήνες και πλέον. Τον χειμώνα 1941- 1942 η γερμανική πυροβολαρχία στάθμευε στην πλατεία της Παλαιός Αγοράς, έναντι της Βιβλιοθήκης Αδριανού.
Η Ακρόπολη ήταν ο πρώτος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδος, στον οποίο μπήκε εισιτήριο (1835).
Όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί στην πόλη των Αθηνών, οι αρχαιολόγοι και οι αραχιοφύλακες έκρυψαν κάποια εκθέματα για να τα γλυτώσουν από την διαφαινόμενη λεηλασία των Γερμανών. Κάποια μάλιστα, τα σοβαρότερα από τα ευρήματα, τα «ενταφίασαν» σχεδόν σε μυστικές κρύπτες, που γνώριζαν μόνον οι επιμελητές των μουσείων και οι αρχαιολόγοι. Κι αυτό συνέβη σε όλα σχεδόν τα μεγάλα μουσεία μας. Ήταν γνωστό από την Ιστορία, πως οι κατακτητές δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό στον πολιτισμό του καταχτημένου, ενώ αν αυτός τυγχάνει να είναι και κατά πολύ ανώτερος, αισθάνονται και ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας, και τότε τον εκδικούνται.
Ένα από τα πολυάριθμα θραύσματατου Παρθενώνος, από τον 8ο λίθο της Β. ζωοφόρου, επέστρεψε πίσω στην Ελλάδα, μέσω Χαϊδελβέργης(9) και επανατοποθετήθηκε στην θέση του. Απειροελάχιστη επιστροφή.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως οι Γερμανοί, δια μέσον των διορισμένων απ’ αυτούς κυβερνήσεων τους «επενέβησαν» και στα πλούτη της... Εθνικής Τραπέζης!
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στην Αττική Της Κατοχή
Κατά Την Εκτέλεση Γερμανικών Στρατιωτικών Έργων Στην Βούλα, Οι Γερμανοί Βρήκαν Αρχαιότητες, Τις Οποίες Δεν Παρέδωσαν Στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στην Βάρη Ευρέθησαν Επίσης Αρχαιότητες, Τις Οποίες Οι Γερμανοί Δεν Παρέδωσαν Στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, Αλλά Τις Μετέφεραν Στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο! Ουδεμία Γνώση Περί Αυτών Έλαβε Η Ελληνική Υπηρεσία!
Στην Περιοχή Της Βραυρώνος, Κατά Την Ανόρυξη Οχυρωματικών Έργων Από Τους Ιταλούς, Ευρέθη Ένα Ενεπίγραφο Ανάγλυφο, Το Οποίο Εκράτησε Ο Επί Κεφαλής Ιταλός Αξιωματικός (Υπολοχαγός). Μετά Από Λίγα Χρόνια Το Πούλησε Και Η Τύχη Του Αγνοείται.
Η Αρχαιολογική Συλλογή Κορωπίου Είχε Συγκεντρωθεί Πρόχειρα Εκατέρωθεν Της Κλίμακας Του Σχολείου, Από Ιταλούς. Γερμανοί Επί Κατοχής Έκλεψαν Αρχαιότητες Και Από Αυτήν Την Αρχαιολογική Συλλογή. Την Ίδια Συλλογή, Οι Ιταλοί Την Είχαν Διαλύσει Και Κατακλέψει, Όπως Είχαν Κάνει Οι Ιταλοί Και Με Την Συλλογή Της Κερατέας. Τα Υπολείμματα Αυτών Των Συλλογών Διεσκόρπησαν, Κατέστρεψαν Και Έκλεψαν Και Οι Γερμανοί! Οι Γερμανοί, Μάλιστα, Με Κάποια Από Τα Αρχαία Αντικείμενα Του Κορωπίου Στόλισαν Την Λέσχη Τους. Το Ίδιο Και Στο Λιόπεσι. Συσσώρευσαν Σε Μια Γωνιά Τα Αρχαιολογικά Ευρήματα, Και Μετέτρεψαν Το Μουσείο Σε Αποθήκη.
Η Πρώτη Επιστημονική Ανασκαφή Στο Σούνιο Έγινε Από Τον Γερμανό Αρχαιολόγο Δαίρπφελντ, Το 1884. Παρ’ Όλ’ Αυτά, Ούτε Τον Χώρο Που Ανέσκαψε Ομοεθνής Τους Δεν Σεβάσθηκαν!
Στο Τουριστικό Περίπτερο Του Σουνίου Υπήρχαν Δυο Αρχαίοι Μαρμάρινοι Αμφορείς. Αυτοί «Αφαιρέθηκαν» Από Τους Γερμανούς. Άφησαν Μόνον Την Βάση Του Ενός Εξ Αυτών. Γερμανοί (Και Ιταλοί) Συνέχισαν Το Καταστρεπτικό Τους Έργο, Με Την Κατασκευή Παρατηρητηρίων Και Πολυβολείων, Οικημάτων Και Ορυγμάτων, Για Την Ανέγερση Των Οποίων Χρησιμοποιούσαν Πολλές Φορές Αρχαία Αρχιτεκτονικά Μέλη Και - Το Χειρότερο - Πολλάκις Θραύοντες Αυτά! Τα Δε Αρχαία Εντός Του Μουσείου, Τα Συσκεύασαν Σε Τρία Κιβώτια, Τα Οποία Τοποθέτησαν Στην Ύπαιθρο! Το Φθινόπωρο Του 1941 Οι Γερμανοί Κατασκεύασαν Πλησίον Του Αρχαίου Ναού Στρατώνα Και Εγκατέστησαν Στο Μουσείο Όπλα Και Πυρομαχικά, Παρατηρητήρια Και 8 Φωλιές Πολυβόλων! Όταν Αναχωρούσαν Οι Γερμανοί Απ’ Το Σούνιο, Προέβησαν Και Σε Ανατινάξεις. Κάποιες Εξ Αυτών Ήσαν Πλησίον Του Αρχαίου Ναού! Απ’ Αυτές Τις Ανατινάξεις, Θραύσθηκε Ένα Επιστύλιο Της Α. Πλευράς Του Ναού! Το Υπόστεγο, Όπου Φυλάσσονταν Τμήματα Των Γλυπτών Του Ναού, Παρά Το Τείχος Του Περικλέους, Πήρε Φωτιά, Και Τα Γλυπτά Υπέστησαν Βλάβες.
Οι Κατακτητές Γερμανοί Έκαμαν Σπατάλη Νερού Και Κατέβασαν Την Στάθμη Ύδατος Της Λίμνης Μαραθώνος. Έτσι Οι Αθηναίοι Αναγκάσθηκαν Να Υποβληθούν Σε Ορισμένες Θυσίες (Και) Στην Χρήση Νερού.
Οι Γερμανοί Συνέχισαν Την Αρχαιολεηλασία Των Αθηνών Και Επί Των Ημερών Μας. Όταν Ζήτησαν Λ.Χ. Έκταση 1.160 Στρ. Στον Λόφο Ζάγανι - Περιοχή Με Εξαιρετικό Αρχαιολογικό Ενδιαφέρον - Όπου Εκτίσθη Το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Να Τσιμεντοποιηθεί Για Να Κατασκευάσουν Ξενοδοχείο, Εστιατόρια, Χώρους Διασκεδάσεως, Ποδηλασίας, Γήπεδο Γκολφ Και Νεροτσουλήθρες. Η Υπόθεσις Της Παραχωρήσεως Των Ελληνικών Αεροδρομίων Στους Ξένους Είναι Παλαιοτάτη. Συζητείται - Και Γράφεται Στον Τύπο - Ήδη Από Το 1947 Εν Τέλει Το Νέο Αθηναϊκό Αεροδρόμιο «Παραχωρήθηκε» Στην Εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» - Στην Οποία Κύριος Μέτοχος Είναι Η... Γερμανική Εταιρεία Hochtief - Η Οποία, Επιπροσθέτως, Δεν Πληρώνει Δημοτικά Τέλη Στον Δήμο Παιανίας, Ούτε ΦΠΑ Στο Ελληνικό Δημόσιο!
Η Παράνοια Της Υποθέσεως Είναι Πως Οι Γερμανοί - Κάτοικοι Μιας Χώρας Γεμάτης Με Αρχαία Ελληνικά, Μυκηναϊκά Και Μινωικά Ευρήματα, Με Ό,Τι Αυτό Συνεπάγεται - Έχουν Σήμερα Τρεις Πόλεις Με Το Όνομα Αθήνα:- Την Athenstadt Στην Σαξωνία,
- Την Αθήνα Του Ίζαρ Στην Περιοχή Του Μονάχου, Και
- Την Αθήνα Του Spree Στην Περιοχή Του Βερολίνου
- Ενώ Ένα Από Τα Παγκοσμίως Γνωστά Χειμερινά Ορεινά Θέρετρά Τους, Το Γκάρμις Πάρθενκίρχεν, Φέρει Το Όνομα Του Παρθενώνα, Διότι Είναι Κτισμένο Επί Αρχαίου Ναού Της Παρθένου Αθηνάς...
ΑΙΓΙΝΑ
Στην Αίγινα Σκάβουν «Παραδοσιακά» Οι Γερμανοί (Από Το 1905 Ο Φουρτβαίγκλερ). Αλλά Οι Κλοπές Και Οι Λεηλασίες (Αρχαίων Γλυπτών, Κ.Ά.) Στην Αίγινα Δεν Είναι Μόνον Υπόθεση Των Γερμανών, Αλλά Πολυεθνική! Και Δεν Ξεκινούν Από Την Κατοχή, Αλλά Είναι Μία Πολύ Παλαιότερη Ιστορία! Από Το 1811, Όταν Η Νήσος Ήταν Ακόμη Υπό Οθωμανική Κυριαρχία. Τότε Ο Αρχιτέκτονας Ch. R. Cockerell Και Ο Φίλος Του, Βαρώνος Von Hallerstein, Επισκέφθηκαν Την Αίγινα Και Λεηλάτησαν Τον Ναό Αφαίας. Μετέφεραν Τα Κλοπιμαία Στον Πειραιά, Απ’ Όπου Με Την Βοήθεια Του Αυστριακού Gropius(10), Και Την Κάλυψη Του Γάλλου Προξένου Louis Fauvel, Και Τον Giovani Lusieri(11), Μετέφεραν Τα Κλοπιμαία Στα Αγγλοκρατούμενα Επτάνησα, Χωρίς Κανένα Πρόβλημα Από Την Οθωμανική Διοίκηση. Στην Ζάκυνθο Η Βαυαρία Πλειοδότησε Και Αγόρασε Τα Παρανόμως Αφαιρεθέντα Αρχαία Έργα Τέχνης. Έτσι Σήμερα Κοσμούν Ειδική Αίθουσα Της Γλυπτοθήκης Τον Μονάχον Και Έχουν Επονομασθεί «ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ».
Κατά Την Εκτέλεση Γερμανικών Στρατιωτικών Έργων Στην Βούλα, Οι Γερμανοί Βρήκαν Αρχαιότητες, Τις Οποίες Δεν Παρέδωσαν Στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Στην Βάρη Ευρέθησαν Επίσης Αρχαιότητες, Τις Οποίες Οι Γερμανοί Δεν Παρέδωσαν Στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, Αλλά Τις Μετέφεραν Στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο! Ουδεμία Γνώση Περί Αυτών Έλαβε Η Ελληνική Υπηρεσία!
Στην Περιοχή Της Βραυρώνος, Κατά Την Ανόρυξη Οχυρωματικών Έργων Από Τους Ιταλούς, Ευρέθη Ένα Ενεπίγραφο Ανάγλυφο, Το Οποίο Εκράτησε Ο Επί Κεφαλής Ιταλός Αξιωματικός (Υπολοχαγός). Μετά Από Λίγα Χρόνια Το Πούλησε Και Η Τύχη Του Αγνοείται.
Η Αρχαιολογική Συλλογή Κορωπίου Είχε Συγκεντρωθεί Πρόχειρα Εκατέρωθεν Της Κλίμακας Του Σχολείου, Από Ιταλούς. Γερμανοί Επί Κατοχής Έκλεψαν Αρχαιότητες Και Από Αυτήν Την Αρχαιολογική Συλλογή. Την Ίδια Συλλογή, Οι Ιταλοί Την Είχαν Διαλύσει Και Κατακλέψει, Όπως Είχαν Κάνει Οι Ιταλοί Και Με Την Συλλογή Της Κερατέας. Τα Υπολείμματα Αυτών Των Συλλογών Διεσκόρπησαν, Κατέστρεψαν Και Έκλεψαν Και Οι Γερμανοί! Οι Γερμανοί, Μάλιστα, Με Κάποια Από Τα Αρχαία Αντικείμενα Του Κορωπίου Στόλισαν Την Λέσχη Τους. Το Ίδιο Και Στο Λιόπεσι. Συσσώρευσαν Σε Μια Γωνιά Τα Αρχαιολογικά Ευρήματα, Και Μετέτρεψαν Το Μουσείο Σε Αποθήκη.
Η Πρώτη Επιστημονική Ανασκαφή Στο Σούνιο Έγινε Από Τον Γερμανό Αρχαιολόγο Δαίρπφελντ, Το 1884. Παρ’ Όλ’ Αυτά, Ούτε Τον Χώρο Που Ανέσκαψε Ομοεθνής Τους Δεν Σεβάσθηκαν!
Στο Τουριστικό Περίπτερο Του Σουνίου Υπήρχαν Δυο Αρχαίοι Μαρμάρινοι Αμφορείς. Αυτοί «Αφαιρέθηκαν» Από Τους Γερμανούς. Άφησαν Μόνον Την Βάση Του Ενός Εξ Αυτών. Γερμανοί (Και Ιταλοί) Συνέχισαν Το Καταστρεπτικό Τους Έργο, Με Την Κατασκευή Παρατηρητηρίων Και Πολυβολείων, Οικημάτων Και Ορυγμάτων, Για Την Ανέγερση Των Οποίων Χρησιμοποιούσαν Πολλές Φορές Αρχαία Αρχιτεκτονικά Μέλη Και - Το Χειρότερο - Πολλάκις Θραύοντες Αυτά! Τα Δε Αρχαία Εντός Του Μουσείου, Τα Συσκεύασαν Σε Τρία Κιβώτια, Τα Οποία Τοποθέτησαν Στην Ύπαιθρο! Το Φθινόπωρο Του 1941 Οι Γερμανοί Κατασκεύασαν Πλησίον Του Αρχαίου Ναού Στρατώνα Και Εγκατέστησαν Στο Μουσείο Όπλα Και Πυρομαχικά, Παρατηρητήρια Και 8 Φωλιές Πολυβόλων! Όταν Αναχωρούσαν Οι Γερμανοί Απ’ Το Σούνιο, Προέβησαν Και Σε Ανατινάξεις. Κάποιες Εξ Αυτών Ήσαν Πλησίον Του Αρχαίου Ναού! Απ’ Αυτές Τις Ανατινάξεις, Θραύσθηκε Ένα Επιστύλιο Της Α. Πλευράς Του Ναού! Το Υπόστεγο, Όπου Φυλάσσονταν Τμήματα Των Γλυπτών Του Ναού, Παρά Το Τείχος Του Περικλέους, Πήρε Φωτιά, Και Τα Γλυπτά Υπέστησαν Βλάβες.
Οι Κατακτητές Γερμανοί Έκαμαν Σπατάλη Νερού Και Κατέβασαν Την Στάθμη Ύδατος Της Λίμνης Μαραθώνος. Έτσι Οι Αθηναίοι Αναγκάσθηκαν Να Υποβληθούν Σε Ορισμένες Θυσίες (Και) Στην Χρήση Νερού.
Οι Γερμανοί Συνέχισαν Την Αρχαιολεηλασία Των Αθηνών Και Επί Των Ημερών Μας. Όταν Ζήτησαν Λ.Χ. Έκταση 1.160 Στρ. Στον Λόφο Ζάγανι - Περιοχή Με Εξαιρετικό Αρχαιολογικό Ενδιαφέρον - Όπου Εκτίσθη Το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Να Τσιμεντοποιηθεί Για Να Κατασκευάσουν Ξενοδοχείο, Εστιατόρια, Χώρους Διασκεδάσεως, Ποδηλασίας, Γήπεδο Γκολφ Και Νεροτσουλήθρες. Η Υπόθεσις Της Παραχωρήσεως Των Ελληνικών Αεροδρομίων Στους Ξένους Είναι Παλαιοτάτη. Συζητείται - Και Γράφεται Στον Τύπο - Ήδη Από Το 1947 Εν Τέλει Το Νέο Αθηναϊκό Αεροδρόμιο «Παραχωρήθηκε» Στην Εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» - Στην Οποία Κύριος Μέτοχος Είναι Η... Γερμανική Εταιρεία Hochtief - Η Οποία, Επιπροσθέτως, Δεν Πληρώνει Δημοτικά Τέλη Στον Δήμο Παιανίας, Ούτε ΦΠΑ Στο Ελληνικό Δημόσιο!
Η Παράνοια Της Υποθέσεως Είναι Πως Οι Γερμανοί - Κάτοικοι Μιας Χώρας Γεμάτης Με Αρχαία Ελληνικά, Μυκηναϊκά Και Μινωικά Ευρήματα, Με Ό,Τι Αυτό Συνεπάγεται - Έχουν Σήμερα Τρεις Πόλεις Με Το Όνομα Αθήνα:
- Την Athenstadt Στην Σαξωνία,
- Την Αθήνα Του Ίζαρ Στην Περιοχή Του Μονάχου, Και
- Την Αθήνα Του Spree Στην Περιοχή Του Βερολίνου
- Ενώ Ένα Από Τα Παγκοσμίως Γνωστά Χειμερινά Ορεινά Θέρετρά Τους, Το Γκάρμις Πάρθενκίρχεν, Φέρει Το Όνομα Του Παρθενώνα, Διότι Είναι Κτισμένο Επί Αρχαίου Ναού Της Παρθένου Αθηνάς...
ΑΙΓΙΝΑ
Στην Αίγινα Σκάβουν «Παραδοσιακά» Οι Γερμανοί (Από Το 1905 Ο Φουρτβαίγκλερ). Αλλά Οι Κλοπές Και Οι Λεηλασίες (Αρχαίων Γλυπτών, Κ.Ά.) Στην Αίγινα Δεν Είναι Μόνον Υπόθεση Των Γερμανών, Αλλά Πολυεθνική! Και Δεν Ξεκινούν Από Την Κατοχή, Αλλά Είναι Μία Πολύ Παλαιότερη Ιστορία! Από Το 1811, Όταν Η Νήσος Ήταν Ακόμη Υπό Οθωμανική Κυριαρχία. Τότε Ο Αρχιτέκτονας Ch. R. Cockerell Και Ο Φίλος Του, Βαρώνος Von Hallerstein, Επισκέφθηκαν Την Αίγινα Και Λεηλάτησαν Τον Ναό Αφαίας. Μετέφεραν Τα Κλοπιμαία Στον Πειραιά, Απ’ Όπου Με Την Βοήθεια Του Αυστριακού Gropius(10), Και Την Κάλυψη Του Γάλλου Προξένου Louis Fauvel, Και Τον Giovani Lusieri(11), Μετέφεραν Τα Κλοπιμαία Στα Αγγλοκρατούμενα Επτάνησα, Χωρίς Κανένα Πρόβλημα Από Την Οθωμανική Διοίκηση. Στην Ζάκυνθο Η Βαυαρία Πλειοδότησε Και Αγόρασε Τα Παρανόμως Αφαιρεθέντα Αρχαία Έργα Τέχνης. Έτσι Σήμερα Κοσμούν Ειδική Αίθουσα Της Γλυπτοθήκης Τον Μονάχον Και Έχουν Επονομασθεί «ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ».
Ο «Υπεράνω Πάσης Υποψίας» Γερμανός Αρχαιολόγος G. Welter(12) Καταγγέλθηκε Ότι Έκαμε Πολυήμερες Ανασκαφές Με Γερμανούς Στρατιώτες, Παρά Τον Ναό Της Αφροδίτης, Το Θέρος Του 1941, Κατά Τις Οποίες Απαγόρευε Την Δίοδο Σε Έλληνες! Τα Ευρήματα Αυτών Των Ανασκαφών Αγνοούνται! Ο Ίδιος Καταγγέλθηκε Ότι Εξήγαγε 4 Ή 5 Πλήρη Κιβώτια Με Αρχαιότητες Από Την Αίγινα, Τον Αύγουστο Ή Τον Σεπτέμβριο Του 1941! Το Περιεχόμενό Τους Δεν Ήταν Δυνατόν Να Ταυτισθεί, Δεδομένου Ότι Ο Αρχαιολόγος Αυτός Έκαμε Αρχαιολογικές Έρευνες Στο Νησί, Από Πολλών Ετών! Εκ Των Φανερών Ευρημάτων, Εξαφανίσθηκε Μια Μεγάλη Μαρμάρινη Επιγραφή (Την Είχε Παραδώσει Στον G. Welter Ο Φύλαξ Αρχαιοτήτων Αιγίνης, Γ Μπήτρος)!
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Εδώ Το Έγκλημα Ήταν Πιο Ακαδημαϊκό Και Πιο Κινηματογραφικό!
«Μορφωμένοι» Γερμανοί Στρατιωτικοί Κατόπιν Επισταμένης Μελέτης Του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνος Αποφάσισαν Και Εκτέλεσαν Κλοπή! Αφού Προηγουμένως Κατασκεύασαν Και Το Προς Την Κλοπή Κατάλληλο Εργαλείο (Έναν Κοντό). Μ’ Αυτό Έθραυσαν Το Παράθυρο Της Αποθήκης Του Μουσείου Και Αφαίρεσαν Αγγεία Και Ειδώλια. Όταν Δε, Έγιναν Αντιληπτοί, Έφυγαν Επί Μοτοσυκλέττας! Η Γερμανική Υπηρεσία Προστασίας Καλλιτεχνημάτων Εξέδωσε Για Το Περιστατικό Την Εξής... Ανακοίνωση:
«Η Προκειμένη Περίπτωσις Δέον Να Μη Θεωρηθή Ως Κλοπή, Δι’ Ης Θα Επλούτιζαν Οι Δράσται. Τούτο Συνάγεται Εκ Του Γεγονότος Ότι Πρόκειται Περί Μορφωμένων Ανθρώπων, Οίτινες Έχουν Ενδιαφέρον Δια Την Ελληνικήν Αρχαιότητα, Όπερ Συνάγεται Εκ Του Ότι Εγνώριζον Την Αγγλικήν Και Έκαμον Χρήσιν Του Αγγλιστί Γεγραμμένου “Οδηγού” Οι Αποκομίσαντες Θα Είχον Προφανώς Την Πρόθεσιν Ν’ Αποκτήσουν Ενδεχομένως Δια Του Τρόπου Τούτου Εν Ενθύμιον»...
27.2.1942.
Έκτοτε, Για Να Αποδείξει Κάποιος Πως Είναι Μορφωμένος - Μόνο Στην Γερμανία Ισχύει Αυτό - Δεν Χρειάζεται Να Προσκομίσει Τα Πτυχία Και Τα Έργα Του, Απλώς Είναι Αρκετό Να Κρατά Στα Χέρια Του Έναν Τουριστικό Οδηγό, Γραμμένο Στα Αγγλικά.
Άλλοτε Πάλι, Γερμανοί Και Κάποιες Γνωστές Τους Γυναίκες, Εισήλθαν, Στην Αποθήκη Του Μουσείου Ελευσίνος, Και Έθραυσαν Τμήματα Αγαλμάτων, Που Φυλάσσονταν Εκεί. Στο Τέλος, Γερμανοί «Αφαίρεσαν» Και Τους Εναπομείναντες Υαλοπίνακες Των Προθηκοίν Του Μουσείου!
Σαν Να Μην Έφθανε Αυτό, Γερμανοί Στρατιωτικοί, Ανέτρεψαν Όρθιους Κίονες Και Κατέστρεψαν Διάφορες Αρχαιότητες, Εντός Του Αρχαιολογικού Χώρου Της Ελευσίνος! Αφαίρεσαν Σάκκους Άμμου, Που Κάλυπταν Τα Αρχαία. Επανειλημμένως Απέσπασαν Κατεργασμένα Τμήματα Κιονόκρανων, Ανθεμίων, Κλπ. Συσσώρευσαν Δε Όλες Τις Αρχαιότητες Του Αρχαίου Υδραγωγείου, Δήθεν «Για Να Το Προστατεύσουν», Επειδή Το Υδραγωγείο Το Είχαν Μετατρέψει Σε Καταφύγιο Για Τον Στρατό Τους, Καθ’ Όλο Το Μήκος Του.
Στις 3.6.1943 Γερμανοί Στρατιώτες Απέσπασαν Με Σιδερένια Εργαλεία Τμήμα Κατεργασμένου Μάρμαρου Από Τον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνος, Και Όταν Ο Έλληνας Φύλακας Αποπειράθηκε Να Τους Εμποδίσει Τον Γρονθοκόπησαν Εξοργισμένοι. Ο Ένας Των Δραστών, Μάλιστα, Πήρε Έναν Βαρύ Λίθο Να Κτυπήσει Τον Τραυματία Και Στο Κεφάλι, Αλλά Ευτυχώς Τον Συγκρότησε Ο Συνάδελφός Του.
Άλλοτε Πάλι, Ως Άνανδροι, Γερμανοί (Και Ιταλοί) Απείλησαν Με Γροθιές. Γυναίκα Φύλακα Του Αρχαιολογικού Χώρου Της Ελευσίνος Να Τους Παραχωρήσει Διάφορα Αντικείμενα Και Υλικά Του Μουσείου!
ΜΕΓΑΡΑ
Οι Ιταλοί Άφησαν Στα Μέγαρα Μόνον 86 Τεμάχια Αρχαιοτήτων! Απ’ Αυτά Έκλεψαν Και Οι Γερμανοί, Και Άφησαν Ολίγα. Ο Συνολικός Αριθμός Είναι Ακαθόριστος, Αφού Εκλάπη Ως Και Ο Κατάλογός Τους!
Η Προετοιμασία Και Η Κλοπή Αρχαιοτήτων Από Το Μουσείο Των Μεγάρων, Από Τους Ιταλούς, Ήταν Και Εκ Προθέσεως Και Συστηματική: Στις 11.9.1941 Διετάχθη, Άνευ Ειδοποιήσεως, Η Αλλαγή Της Κλειδαριάς Του Μουσείου, Για Να Έχουν Κλειδιά Μόνον Οι Ιταλοί. Στα Τέλη Οκτωβρίου, Η Αίθουσα Με Τα Αρχαία Κατελήφθη Από Τους Ιταλούς! Στον Φύλακα Απαγορεύθηκε Ακόμη Και Να Την Προσεγγίζει! Τμήμα Των Αρχαίων Μεταφέρθηκε Σε Άλλη Αίθουσα. Ενώ Όλα Τα Μικροαντικείμενα Εκλάπησαν Από Τον Υποφρούραρχο Υπολοχαγό Berlini. Μεταξύ Αυτών: Χρυσά Φύλλα, Περιδέραια, Γλυπτά, Αγγεία, Όστρακα, Νομίσματα Και Εικόνες (Προφανώς Μεταβυζαντινές). Εκλάπη Επίσης Και Ο Κατάλογος, Τον Οποίο Είχε Συντάξει Από Το 1936 Ο Επιμελητής Ιωάννης Ρίζος. Αυτά Διαπίστωσε Ο Φύλακας Στις 17.2.1942, Όταν Εκλήθη Να Παραλάβει Την Συλλογή Και Του Παραδόθηκαν Τα Κλειδιά Του Δωματίου, Που Εσωτερικώς Επικοινωνούσε Με Το Υπόλοιπο Κτήριο.
Τον Μάρτιο Του 1942 Ο Καθηγητής Κεραμόπουλος, Συνοδευόμενος Από Τον Καθηγητή Laurenzi, Μετέβη Στα Μέγαρα, Προς Επίσκεψη Της Συλλογής. Αλλά Η Επίσκεψη Δεν Πραγματοποιήθηκε, Συμβουλή Του Laurenzi, Ο Οποίος Φοβόταν Πως Η Επίσκεψη Θα Εξέθετε Στους Στρατιωτικούς, Τον Έκτακτο Επιμελητή Και Τον Φύλακα! Στις 8.5.1942 Καταλαμβάνεται Και Η Άλλη Αίθουσα, Όπου Είχαν Μεταφερθεί Προσωρινά Τα Αρχαία, Από Ιταλούς Ιππείς. Τον Αύγουστο, Η Ιταλική Μονάδα Των Μεγάρων - 1ο Gruppo Lanceri “Aosta” - Συντάσσει Πρωτόκολλο Των Αντικειμένων Του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων Και Υποχρεώνει Τον Φύλακα Να Το Υπογράψει, Στο Πρωτόκολλο Υπήρχαν Όλοι Κι Όλοι 32 Αριθμοί! Ο Ταγματάρχης Papalardo Διέταξε Να Μετακομισθεί Το Υπόλοιπο Της Συλλογής Έξω Από Το Γυμνάσιο, Όπου Το Μουσείο, Κατά Μήκος Της Α. Πλευράς! Φρούραρχος Κατά Τον Μάρτιο Του 1942 Και Μετά Ήταν Ο Ταγματάρχης Sforza. Οι Γερμανοί Εμπόδιζαν Πολλές Φορές Τον Έλληνα Φύλακα Να Πλησιάσει Το Μουσείο.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ο Πειραιεύς...
...Των Σαλταδόρων(13)...
...Των Σαμποτάζ...
...Της Μάχης Της Ηλεκτρικής...
...Του Μπλόκου Της Κοκκινιάς...
...Των 5.500 Αθώων Θυμάτων Από Τους Βομβαρδισμούς...
...Η Μόνη Πόλη Που Βομβαρδίσθηκε Τρις Σε Μια Ημέρα...
...Που «Δώρισε» Το Όνομα Του Αρχαίου Λιμανιού Του, Της Μουνιχίας, Στην Πνευματική Πρωτεύουσα Της Γερμανίας, Το Μόναχο(14)...
…Γνώρισε Και Έναν Γερμανό Στρατιώτη, Ο Οποίος Αποπειραθηκε Να Κλέψει Το Αρχαιολογικό Μουσείο Του! Τον Μάρτιο Του 1943 Οι Γερμανοί Θέλησαν Να Εγκαταστήσουν Πολεμικές Μηχανές Στο Μουσείο, Παρά Τις Αρχαιότητες!.. Και Εγκαταστάθηκαν Στο Μόνο Δωμάτιο Του Μουσείου!..
Στην Τοποθεσία Σκαραμαγκά, Κατά Την Εκτέλεση Γερμανικών Στρατιωτικοί Έργων, Εκλάπησαν Από Γερμανούς Αγγεία, Που Ευρέθησαν Σε Μυκηναϊκούς Τάφους!
Παρά Το Χωριό Μούλκι(15) Σαλαμίνος, Η Γερμανική Φρουρά Του Προβολέως Κατέστρεψε Μεταβυζαντινές Τοιχογραφίες Του Ναϊδρίου Του Αγ. Αθανασίου, Το Οποίο Είχαν Μετατρέψει Σε... Μαγειρείο! Εκεί Υπήρχε Και Αρχαιολογική Ανασκαφή, Που Αφανίσθηκε Σχεδόν Εξ Ολοκλήρου. Στον Άγ. Δημήτριο, Όπου Υπήρχε Ανασκαφικό Έργο, Οι Γερμανοί Χρησιμοποίησαν Το Υλικό Των Ανασκαφών Για Τα Οχυρωματικά Τους Έργα, Ισοπεδώνοντας Τμήμα Αυτών Των Ανασκαφών! Αφαίρεσαν Τμήματα Μαρμάρινων Κιόνων, Καλύμματα Τάφων, Κατατεμάχισαν Λίθινη Πλευρά Σαρκοφάγου, Ένα Αρχαίο Βωμό Και Ένα Θυμιατήριο, Ενώ Κατέστρεψαν Και Έναν Κιονίσκο!
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στην Στερεά Ελλάδα Της Κατοχής
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στην Πελοπόννησο Της Κατοχής
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στην Θεσσαλία Της Κατοχής
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στην Ήπειρο Της Κατοχής
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στην Μακεδονία Της Κατοχής
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στη Θράκη Της Κατοχή
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στα Νησιά Του Αιγαιού Πελάγους Της Κατοχή
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στα Νησιά Των Κυκλάδων Της Κατοχή
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στα Νησιά Του Ιώνιου Πελάγους Της Κατοχή
Αρχαιοκαπηλίες Των Γερμανών Στην Κρήτη Της Κατοχή
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ : https://www.artemis-sorras.gr/
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια