ΑΠΘ: Οι κατσαρίδες ευθύνονται για άσθμα και αλλεργίες
ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΙΑ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΕΝΤΟΜΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΑΠΟ ΤΟ 2021:
Υπεύθυνες για εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας θεωρούνται οι κατσαρίδες, οι οποίες στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται με υψηλή πυκνότητα θέσεων σε κοντινή απόσταση από εγκαταστάσεις νοσοκομείων, στην εκτενή περιοχή ανατολικά του Κέντρου αλλά και μέσα σε πυκνοκατοικημένα και παλιά τμήματα της πόλης.
Αυτά προκύπτουν από αναρτημένη ανακοίνωση, με τίτλο «Κατσαρίδες στο αστικό δίκτυο της πόλης Θεσσαλονίκης- Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» των: Ι. Δημητριάδου, Δ. Καββαδά, Θ.Παπαμήτσου από το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ,Γ.Ι Μέμτσα από το Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ , Φ. Ξυστράκη, και Δ.Ν Αβτζή από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η οποία παρουσιάζεται στο 10ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.
Εντοπισμός: Αλλεργία στη σοκολάτα που συνδέεται με κατσαρίδες
Οι αλλεργικοί που αντιδρούν στη σοκολάτα μπορεί να σοκαριστούν όταν μάθουν ότι η αλλεργία τους μπορεί να συνδέεται με κάτι διαφορετικό από τον κόκκο κακάο: μια αλλεργία στις κατσαρίδες.
Κατά μέσο όρο 8 μέρη εντόμων βρίσκονται σε μια μπάρα σοκολάτας και θεωρούνται ασφαλή, σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA.
«Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν φυσικούς ρύπους, αλλά υπάρχουν επίπεδα που η FDA κρίνει ασφαλή», δήλωσε ο αλλεργιολόγος Δρ Morton M. Teich. «Οτιδήποτε περισσότερα από 60 κομμάτια εντόμων ανά 100 γραμμάρια σοκολάτας απορρίπτεται από τον FDA».
Ίχνη τμημάτων εντόμων που αλέθονται στο φαγητό και μπορεί να επηρεάσουν άτομα με αλλεργίες και άσθμα. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ημικρανίες, κράμπες, κνησμό ή κνίδωση.
Η σοκολάτα δεν είναι το μόνο προϊόν διατροφής που ευθύνεται για μόλυνση, άλλα τρόφιμα όπως το φυστικοβούτυρο, τα μακαρόνια, τα φρούτα, το τυρί, το ποπ κορν, το σιτάρι και κάποιο τυρί περιέχουν επίσης αυτό το υλικό.
Οι αλλεργιολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με αλλεργίες στην κατσαρίδα δίνοντάς τους εμβόλια αλλεργίας με μικρές ποσότητες του εντόμου καθώς και αφαιρώντας τη σοκολάτα από τη διατροφή τους.
Αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1943, οι αλλεργιολόγοι ξεκίνησαν δερματικές δοκιμές για κατσαρίδες το 1959. «Οι αλλεργιολόγοι κάνουν δοκιμές τώρα γιατί ανακαλύπτουν ότι το άσθμα μπορεί να προκληθεί από τις κατσαρίδες», είπε ο Teich, «Έχω ασθενείς στους οποίους εξετάσαμε για κατσαρίδες που πραγματικά νοσούν αντιδράσεις».
Ο Teich λέει ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς του είναι σοκαρισμένοι με αυτές τις πληροφορίες και ορκίζονται τη σοκολάτα αφού ανακάλυψαν τους ρύπους της. «Οι περισσότεροι λένε «δεν πρόκειται να το φάω άλλο!»».
Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι μια απλή αλλαγή επωνυμίας θα σας προστατεύσει από τις κατσαρίδες, κάνετε λάθος-κατσαρίδες και τα περιττώματά τους φαίνεται να είναι ιθαγενή στους κόκκους κακάο.
«Για να αποφύγετε [έντομα στο φαγητό σας], είναι σχεδόν αδύνατο», είπε ο Teich. «Μάλλον θα έπρεπε να σταματήσετε να τρώτε εντελώς».
Δεν υπάρχουν σχόλια