Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Guardian “καίει” τον Μητσοτάκη- Ύποπτη διαχείριση δημοσίου χρήματος με πρόσχημα την πανδημία!

Καθώς η χώρα ανοίγει ξανά τα σύνορά της, μια σειρά από αδιαφανείς κυβερνητικές συμβάσεις αρχίζει να χτυπά
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jun/16/pandemic-greece-public-finances-covid-19?fbclid=IwAR1ijOrKqTm0dr7mL2EtkZDZqe9_vd1qCJKt_sSR-hpzJbVpcFOIEm5gH4I

 Η GURDIAN ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ 
αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες χρηματοδοτήσεις,

 για απευθείας αναθέσεις, υπογραμμίζοντας μάλιστα την πρακτική να να τεμαχίζονται δημόσιες συμβάσεις σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να είναι κάτω από το όριο των 25.000 ευρώ, 

αλλά κυρίως τα voucher στους επιστήμονες, που μετατράπηκε στο σκάνδαλο «Σκόιλ Ελικικού» λόγω της εξαιρετικά κακής ποιότητας των πλατφορμών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο κονδύλι των 20 εκατ. σε ΜΜΕ, που μοιράζεται μέσω της διαφημιστικής εταιρείεας Initiative, με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς η κυβέρνηση να δίνει στη δημοσιότητα τα ποσά.

Αναφέρεται στις απευθείας αναθέσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και στη νομοθεσία που επιτρέπει πλέον στον υπουργό, Νότη Μηταράκη, να διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια. 

Το άρθρο σημειώνει ότι η Ε.Ε. δεν έχει αντιδράσει, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με το «πακέτο 32 δισ.» που θα κατευθυνθέι στην Ελλάδα μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης». Μαλιστα κλείνει με αναφορά στην «ελληνική κλεπτοκρατία».

«Η ελληνική κλεπτοκρατία, σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της Γερμανίας το 2015, “λεηλάτησε τη χώρα για χρόνια, ενώ η ΕΕ απλώς την παρακολούθησε”. Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται ότι λίγα έχουν αλλάξει» καταλήγει το δημοσίευμα.

Έχει γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να σπεύσει σε εξαιρετικά αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες συμφωνίες δημοσίων οικονομικών. Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει τη φήμη της κυβέρνησης. Και ενώ η οικονομία κινδυνεύει, η προσέγγιση της διοίκησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα γεμίσει τους Έλληνες με αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη.

Η παρεμπόδιση των άμεσων βραβείων (όπως όταν οι κρατικές συμβάσεις χωρίζονται σε μικρότερες για την αποφυγή ανοικτών διαδικασιών προμηθειών) και η μεταφορά της διαχείρισης των μέτρων οικονομικής στήριξης Covid-19 σε ιδιωτικές εταιρείες έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός έπρεπε να παρεμβληθεί και να ακυρώσει ένα χρηματοοικονομικό πακέτο 190 εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για εταιρείες για τη διαχείριση ενός προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης για τους αυτοαπασχολούμενους, μετά από έρευνες που αποκάλυψαν ότι πολλές από τις εταιρείες που ενέκρινε το Υπουργείο Εργασίας να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, «άμεσα συνδεδεμένος» με το κυβερνών κόμμα. Σε αυτό που ονομάστηκε «κουπόνι-πύλη», επτά εταιρείες έφτασαν τα 36 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ακύρωση του προγράμματος κουπονιών, το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε τα χρήματα και κατέβαλε παροχές απευθείας.
 
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού Covid-19 20 εκατομμυρίων ευρώ δόθηκε απευθείας σε μια ιδιωτική εταιρεία . Τα κριτήρια για τον καθορισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιλέχθηκαν για να μεταφέρουν το υλικό της καμπάνιας και τι θα πληρώνονταν δεν έχουν διευκρινιστεί. Η εφαρμογή του προγράμματος από μια ιδιωτική εταιρεία σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να ανεβάσει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των χρημάτων στο δημόσιο μητρώο διαφάνειας. Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες του προγράμματος.

Το επίκεντρο της αυξανόμενης κριτικής ήταν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλο, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες σφυρήλασε η αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης για την παραβίαση των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων. Αναφερόμενος τόσο στην εθνική ασφάλεια όσο και στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid-19, το υπουργείο ξεκίνησε να αναθέτει απευθείας συμβάσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ισχυρίζεται ότι αυτές οι συμφωνίες είναι «εμπιστευτικές». Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που της επιτρέπει να εγκαταστήσει αυτό που οι βουλευτές της ΕΕ περιέγραψαν ως «μυστικό ταμείο» στο υπουργείο μετανάστευσης για λόγους εθνικής ασφάλειας Έχει αναφερθεί ότι τα σχετικά έγγραφα του υπουργείου θα καταστρέφονται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

Μέχρι στιγμής η έλλειψη διαφάνειας της Ελλάδας στα δημόσια οικονομικά της πέρασε απαρατήρητη εκτός των συνόρων της. Αλλά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκτησης Covid-19 που θα μπορούσε να στείλει περίπου 32 δισ. Ευρώ στη χώρα, αυτό δεν θα παραμείνει έτσι.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόταση ανάκαμψης και ενώ η διοίκηση του Μητσοτάκη χαίρεται, αποκαλύφθηκε το εμπιστευτικό έγγραφο ενός διεθνούς οργανισμού σχετικά με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Το έγγραφο προέβαλε σοβαρούς ισχυρισμούς σχετικά με κακή διαχείριση κεφαλαίων, υπερτιμολόγηση συμβάσεων και έλλειψη προγραμματισμού.

Το κλείδωμα έχει φτάσει σε μια σοβαρή τιμή, ειδικά για τις τουριστικές και αεροπορικές βιομηχανίες. Ο τουρισμός συμβάλλει περίπου στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε ότι η κρίση του ιού κορωνών θα προκαλούσε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9,7% το 2020, η απότομη οικονομική πτώση στην ΕΕ. Η ανεργία θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν το 20%, μόλις λίγα χρόνια μετά από μια κορύφωση σχεδόν 30% κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η εντύπωση ότι η διοίκηση χειρίζεται λανθασμένους λογαριασμούς ενώ ζητά από εκατομμύρια επιχειρηματίες και εργαζόμενους να αιμορραγούν προς όφελος όλων δεν είναι βιώσιμη. Η κυβέρνηση χρειάζεται ηθική εξουσία για την επιβολή δαπανηρών αποφάσεων. Και παρόλο που αυτά τα σκάνδαλα δεν έχουν συγκλονίσει ακόμα το κοινό, καθώς η ύφεση δαγκώνει, θα αποκτήσει νέα σημασία.

Δεν υπάρχει έλλειψη προκλήσεων στο μέλλον για την Ελλάδα, είτε πρόκειται για κοροναϊούς, οικονομικούς ή ακόμη και γεωπολιτικούς. Η ελληνική κρυπτοκρατία, σύμφωνα με τα λόγια του πρώην Γερμανού αντιγκελαρίου του 2015 , «λεηλάτησε τη χώρα για χρόνια », ενώ η ΕΕ «στάθηκε και τους παρακολουθούσε να το κάνουν». Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται ότι λίγα έχουν αλλάξει.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα κεφάλαια ανάκτησης 32 δισ. Ευρώ θα διαχειρίζονται κεντρικά και υπό την εποπτεία του. Πρέπει να ξεκινήσει φέρνοντας την κυβέρνησή του στη γραμμή διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών πριν μια κρίση εμπιστοσύνης γίνει ακόμη μεγαλύτερη απειλή από την ίδια την πανδημία.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ:

ΕΛΕΥΣΙΣ ΡΑΔΙΟ:

"ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ":

1. ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:

2. ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ:

3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ:

4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ:



Δεν υπάρχουν σχόλια