Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν δέχεται τα περί κλιματικής αλλαγής και απαντά στους επικριτές του οτι δεν παραιτείται.

 

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας δηλώνει σκεπτικιστής σχετικά με τα αίτια της κλιματικής αλλαγής και δεν παραιτείται




Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος εδώ και πολλές ημέρες κατηγορείται για «σκεπτικισμό» όσον αφορά τα ανθρωπογενή αίτια της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

«Δεν θα παραιτηθώ, δεν το σκέφτομαι» απάντησε ο Μάλπας όταν ρωτήθηκε από το Politico, απορρίπτοντας τις κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος του. Πρόσθεσε ότι καμία από τις χώρες μέλη του διεθνούς οικονομικού οργανισμού στον οποίο προεδρεύει δεν ζήτησε την αποχώρησή του.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δέχεται σφοδρές επικρίσεις επειδή δεν αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ορυκτά καύσιμα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε την Τρίτη η εφημερίδα New York Times. (ΑΠΕ ΜΠΕ)


Ο Ντειβιντ Μάλπας είναι από το 2019 ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον Ιανουάριο 2019 ενώ κανονικά η θητεία του έληγε το 2022.

Ο Μάλπας, 66 ετών σήμερα, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ήταν υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις. Εξελέγη ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, για πενταετή θητεία.

Το 2017 ο Μάλπας δεν είχε διστάσει να επικρίνει δριμύτατα, δημοσίως, τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «όχι και πολύ αποτελεσματικούς» και σχολιάζοντας ότι «συχνά ακολουθούν διεφθαρμένες πρακτικές» στη χορήγηση δανείων.

Αφού εξελέγει, όταν ρωτήθηκε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, απάντησε ότι θέλει να επικεντρωθεί «στην καρδιά της αποστολής» της, να βγάλει από τη φτώχεια τις φτωχότερες χώρες και να περιορίσει την πρόσβαση σε δάνεια στις πιο ανεπτυγμένες, όπως η Κίνα.

Αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ιδρύθηκε το 1944 με την Συνθήκη του Bretton Woods, είναι να περιορίσει τη φτώχεια στον κόσμο χρηματοδοτώντας αναπτυξιακά προγράμματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια