Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καταρρέουν οι εταιρείες αιολικής ενέργειας


Το αυξανόμενο κόστος κατασκευής και χρηματοδότησης αιολικών πάρκων έχει οδηγήσει πολλές μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως σε οικονομική κατάρρευση αναφέρει η Guardian στο άρθρο της με τίτλο “Είναι η κρίση στη Siemens Energy σύμπτωμα ευρύτερου προβλήματος αιολικής ενέργειας;”

Οι μετοχές της Siemens Energy, ιδιοκτήτριας του κατασκευαστή ανεμογεννητριών Siemens Gamesa, κατρακύλησαν αφού αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συνομιλίες διάσωσης με τη γερμανική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει εγγυήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ για τη στήριξη του ισολογισμού της. Η εταιρεία αναμένει μεγάλες απώλειες φέτος μετά την ανακάλυψη σφαλμάτων στα νεότερα μοντέλα ανεμογεννητριών της.

Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ βλέπουν τους ισολογισμούς τους να καταρρέουν η μία μετά την άλλη δηλώνοντας οικονομική αδυναμία να εκτελέσουν αιολικά έργα δισεκατομμυρίων που έχουν αναλάβει. Εταιρίες όπως η Vattenfall, SSE, ScottishPower και ο Δανικός κολοσσός των αιολικών πάρκων Ørsted δηλώνουν ακόμη και ότι μπορεί να εγκαταλείψουν πλήρως τα σχέδια για την κατασκευή των αιολικών πάρκων αν δεν λάβουν έξτρα κρατική βοήθεια και εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις.

Στην Ευρώπη οι εταιρίες των “αιολικών τεράτων” ‘έχουν κατασπαράξει τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ετοιμάζονται να αρπάξουν κι άλλα χρήματα από τα Ταμεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, προσδιόρισε την πρόσβαση σε επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις ως μείζον πρόβλημα για ολόκληρο τον τομέα της αιολικής ενέργειας στην ετήσια ομιλία της για την «κατάσταση της ένωσης».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή αποκάλυψε το νέο «πακέτο αιολικής ενέργειας» μέτρων που περιλαμβάνει σχέδια για να βοηθήσει τους προγραμματιστές αιολικών πάρκων να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ο Von der Leyen είπε: «Θα επιταχύνουμε επιτρέποντας ακόμη περισσότερα. Θα βελτιώσουμε τα συστήματα δημοπρασιών σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα επικεντρωθούμε στις δεξιότητες, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού».

Όλα δείχνουν ότι οι παλαιότερες και νέες επιδοτήσεις των “αιολικών τεράτων” καταλήγουν στην χοάνη των τραπεζών…

Δεν υπάρχουν σχόλια