Πάνω από το 90% των φακέλων κτηματογράφησης στην Αχαΐα είναι λάθος!
Υπαιτιότητας αναδόχου του Κτηματολογίου, πάνω από το 90% των φακέλων (που σημαίνει το σύνολο των φακέλων) κτηματογράφησης της Αχαΐας εμφανίζουν “λάθη” και “αστοχίες”, δηλαδή τα “σωστά” στοιχεία κτηματογράφισης αποτελούν εξαίρεση! Όταν το “λάθος” είναι κανόνας, σημαίνει “λήθη”! Και πράγματι το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα είναι σε ΛΗΘΗ, ανολοκλήρωτο εδώ και 200 χρόνια από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους…
…που σημαίνει ότι οι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους ή να πληρώσουν πάλι τέλη και πρόστιμα καθώς λήγουν οι προθεσμίες ή έληξαν τυπικά.
Η εφημερίδα “Πελοπόννησος” έχει αναδείξει το θέμα επανειλημμένα
Όπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Σοφοκλής Χριστόπουλος, διενεργώντας δειγματοληπτικό έλεγχο και συγκεντρώνοντας τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες από τον τεχνικό κόσμο της περιοχής, παρατηρείται αστοχία η οποία υπερβαίνει το 90% των φακέλων κτηματογράφησης. Αλλά και ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων επιβεβαιώνει το γεγονός. Τα λάθη αυτά, κυρίως, αφορούν στο περίγραμμα του οικοπέδου, ανεντόπιστες ιδιοκτησίες, ιδιοκτησίες που δεν καταχωρείται δικαίωμα λόγω τίτλων ή προκρίνεται άλλο δικαίωμα που στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν δασικές εν γένει εκτάσεις, που όμως δεν συμφωνούν με τους μερικώς κυρωμένους και αναρτημένους Δασικούς χάρτες.
Ο πρόεδρος Σπύρος Αδαμόπουλος αναφέρει στην “Π” ότι τα όποια προβλήματα και ελλείψεις εμφανίζονται στην προ-ανάρτηση οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στη μετεπεξεργασία των στοιχείων των δηλώσεων από τον ανάδοχο που από ότι φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις δεν έγινε καθόλου.
Η προανάρτιση είναι ένα βοηθητικό στάδιο της κτηματογράφησης, στο οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ιδιοκτησιών τους, όπως έχουν προκύψει από την επεξεργασία της δήλωσής τους.
Ωστόσο, όπως αναφερει η «Πελοπόννησος», αρκετοί ενδιαφερόμενοι που ψάχνουν για ελλείψεις ή σφάλματα στους αναρτημένους πίνακες, διαπιστώνουν σοκαρισμένοι ότι η ακίνητη περιουσία τους εμφανίζεται να ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Σε πολλές περιπτώσεις, κάποια τμήματα κτημάτων ή και ολόκληρα, εμφανίζονται στην προανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων ως δασικά. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες δικαιώματα στην Αχαΐα που δηλώνονται τώρα στο Κτηματολόγιο θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα έως και απώλεια της ιδιοκτησίας, λόγω των δασικών χαρτών, αδυναμία εντοπισμού του ακινήτου στις ορεινές περιοχές, αδυναμία απόδειξης κυριότητας (χρησικτησία) και άλλα.
Είναι αδιανόητο ότι από την σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί το ελληνικό κτηματολόγιο, ένα απαραίτητο εργαλείο για την δημοσία διοίκηση και ανάπτυξη της χώρας. Εσκεμμένα όλες οι κομματικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα καλούν τους πολίτες να δηλώσουν και να ξαναδηλωσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να έχει οριστεί η δημοσία περιουσία, χωρίς να έχουν φροντίσει να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, διαιωνίζοντας ένα θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν εξασφαλίζει κανέναν Έλληνα πολίτη.
Μέσα από την ίδια την νομολογία του Αρείου πάγου σε πρόσφατες αποφάσεις σχετικές με το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδος διαφαίνεται το νομολογικό “κομφούζιο” αντιφατικών νομών και διαφορετικών αστικών κωδίκων ρωμαιοβυζαντινου οθωμανικού και συγχρόνου δίκαιου που φανερώνουν τους λογούς που το ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα την περιουσία του, επειδή δεν έγινε ποτέ ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Δείτε το παρακάτω βίντεο:
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια