Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έβαλε λουκέτο το μοναδικό εργοστάσιο γιαλιού στο Αιγάλεω, κατά τα άλλα “πράσινη ανάπτυξη”

 


Είναι υποκριτικό να μιλάνε κυβέρνηση και κόμματα διαρκώς για “πράσινη ανάπτυξη” και πακτωλοί ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων να εκταμιεύονται για αυτόν τον σκοπό, αλλά να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο υαλουργίας στην Ελλάδα και να περνάει αδιάφορα στα “ψιλά” των ειδήσεων!

Με το αιτιολογικό της αισθητής μείωσης της ζήτησης σε προϊόντα γαλιού, ανακοίνωσε “λουκέτο” το μοναδικό εργοστάσιο υαλουργίας στην Ελλάδα “ΓΙΟΥΛΑ” στο Αιγάλεω, μετά από 77 χρόνια λειτουργίας. Η υαλουργία “Γιούλα” ιδρύθηκε το 1947 και πέρασε στα χέρια του πορτογαλικού ομίλου BA Vidro το 2016 έναντι 500 εκατ. ευρώ.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία  BA Glass Υαλουργία Α.Ε.,  επιβεβαιώνει την απόφασή της να σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο «Γιούλα» της στο Αιγάλεω, με ισχύ από τα τέλη Μαρτίου. Η εταιρεία επισημαίνει πως «αυτή η δύσκολη απόφαση είναι αποτέλεσμα των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς στη βιομηχανία γυαλιού. Η επίμονη έλλειψη ζήτησης, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος αποθήκευσης και την περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθηκευτικού χώρου, οδήγησαν δυστυχώς στην απόφαση της παύσης της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο της εταιρείας».


Μάλιστα με το που ανακοινώθηκε η απόφαση για το κλείσιμο της υαλουργίας “Γιούλα” στους εργαζόμενους, μέσα σε μια μόλις ώρα ολόκληρη η παραγωγή του εργοστασίου σταμάτησε.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ η διοίκηση της εταιρείας «για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας».
«Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμομε εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Γιατί όμως τα προϊόντα γαλιού να έχουν αυτή την επίμονη έλλειψη ζήτησης, σε μια εποχή “κυκλικής οικονομίας”; Είναι άκρως οξύμωρο. Αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το γαλί είναι ένα καθαρά οικολογικό υλικό που δεν ρυπαίνει και ίσως το μοναδικό ανακυκλώσιμο υλικό που δίνει καθαρό προϊόν και επιπλέον είναι φθηνό.

Ποιά πολιτική “οικολογικής ανάπτυξης” και “κυκλικής οικονομίας” επιτρέπει την έλλειψη ζήτησης γυαλιού αφήνοντας ταυτόχρονα ανεξέλεγκτη και αχαλίνωτη την παραγωγή βλαβερού μη ανακυκλώσιμου πλαστικού; Πόσες χιλιάδες πλαστικά προϊόντα συσκευασίας και εφυάλωσης θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από γυάλινες συσκευασίες και μπουκάλια αν υπήρχε πολιτική και νομοθετική βούληση! Καμία κομματική κυβέρνηση δεν έδωσε κίνητρο στις εταιρίες να συσκευάζουν και να εφυαλώνουν τα προϊόντα τους σε γυάλινες συσκευασίες, αλλά προτιμούν ως ελληνικό κράτος να πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα κάθε χρόνο για τις μη ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες!

Οι πολιτικές τους δηλαδή προκαλούν την επίμονη έλλειψη ζήτησης γαλιού ώστε να κλείσει το μοναδικό εργοστάσιο υαλουργίας στην Ελλάδα ώστε τώρα θα εισάγουμε και γυαλί!

Η πραγματική οικολογική ανάπτυξη θα έρθει μόνο όταν η Ελλάδα αποκτήσει πραγματική βιομηχανική και βιοτεχνική εγχώρια παραγωγή ώστε να παράγει όλα οσα χρειάζεται, να τα τυποποιεί και να συσκευάζει όλα της τα προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Γεωργία Βαγενά


Δεν υπάρχουν σχόλια