Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς νομοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι υποχρεωτικά τα ευρωπαϊκά ψηφίσματα για την Ελλάδα;


Συχνές ερωτήσεις: Πώς νομοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι υποχρεωτικά τα ευρωπαϊκά ψηφίσματα για την Ελλάδα; 


Η ΕΕ μπορεί να αναλαμβάνει δράση μόνο στους τομείς στους οποίους έχει εξουσιοδοτηθεί από τα κράτη μέλη της, βάσει των Συνθηκών της ΕΕ δηλαδή βάσει του εμπορικού συμβολαίου που έχουν υπογράψει τα μέλη της.

Οι χώρες της ΕΕ είναι αρμόδιες για τη λήψη των δικών τους αποφάσεων και τη θέσπιση των δικών τους νόμων στους τομείς της εθνικής πολιτικής, όπως πχ η βιομηχανία, η υγεία και η εκπαίδευση.

Επομένως τα ευρωπαϊκά ψηφίσματα στην πλειονότητα τους αποτελούν μόνο οδηγίες προς τα κράτη μέλη και δεν είναι υποχρεωτική η ένταξη τους στα εθνικά δίκαια.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα, πρόσφατα είδαμε πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξέδωσε ένα πόρισμα καταπέλτη για την χώρα μας σχετικά με το ‘’έγκλημα’’ που διαπράχθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών, καταλογίζοντας ευθύνες και σε κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. για προφανείς λόγους απάντησε εμμέσως πλην σαφώς πως το θέμα είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας και κάλεσε την Ευρώπη να μην εμπλέκεται σε αυτό.

Όμως η Ελληνική κυβέρνηση δεν έπραξε το ίδιο το 2010 όταν η ΕΕ ζήτησε την δημοσιονομική επιτήρηση της χώρας μας και την υπαγωγή μας στα ‘’μνημόνια’’. Αντιθέτως ακολούθησε πιστά τις προσταγές της Ένωσης ανεξάρτητα από το αν αυτές ήταν και εξακολουθούν να είναι απέναντι στα συμφέροντα των Ελλήνων Πολιτών.

Επομένως τα ψηφίσματα της ΕΕ γίνονται υποχρεωτικά ή όχι αναλόγως με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι ελληνικοί θεσμοί την κάθε δεδομένη στιγμή.





Στις 9 Ιουνίου κάνουμε την ψήφο μας να μετράει. Ψηφίζουμε τον δικό μας Πολιτικό Φορέα. Ψηφίζουμε Ελλήνων Συνέλευσις.


Δεν υπάρχουν σχόλια