ΔΙΚΗ ΜΑΤΙ: Ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δ. Λιότσιος κατήγγειλε πιέσεις και απειλές
Ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δ. Λιότσιος μίλησε στο δικαστήριο για πρακτικές συγκάλυψης και ευθείες απειλές από τον πρώην αρχηγό του Σώματος Β. Ματθαιόπουλο: «Μου έλεγε ότι θα με στείλουν με μετάθεση στη Σάμο ή στην Κω και δεν θα μου δώσουν αεροσκάφη», όμως «καμία απειλή δεν στάθηκε ικανή να με αποθαρρύνει ώστε να μη συντάξω το πόρισμα».
Πρακτικές συγκάλυψης, πιέσεις και ευθείες απειλές από μεριάς του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκαν χθες στο «μικροσκόπιο» του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για την πυρκαγιά στο Μάτι. Κι αυτό γιατί, κατά την κατάθεσή του, ο Δημήτρης Λιότσιος, αξιωματικός της Πυροσβεστικής και πραγματογνώμονας, μίλησε για τις πιέσεις που δέχθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα και κυρίως από τον πρώην αρχηγό του σώματος και κατηγορούμενο, Βασίλη Ματθαιόπουλο, προκειμένου να μην προχωρήσει στον καταλογισμό ευθυνών για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς, μόλις λίγους μήνες μετά.
Είναι γνωστές οι δημόσιες καταγγελίες του εν ενεργεία αξιωματικού που αφορούν τις «νουθετήσεις» που δέχθηκε από τον πρώην υπαρχηγό επιχειρήσεων, ώστε να «θάψει» τις ευθύνες ανωτέρων. Ο μάρτυρας, που έχει καταθέσει 21 φορές για την πυρκαγιά, βάσει των δύο πορισμάτων που συνέταξε έχει δημόσια καταγγείλει το περιστατικό, ενώ ηχητικά ντοκουμέντα όπου ακούγονται οι απειλές προς τον ίδιο έχουν διαρρεύσει στον Τύπο ήδη από το 2020. Ετσι, για τους κατοίκους του Ματιού, θύματα και συγγενείς θυμάτων, ήταν πολυαναμενόμενη η στιγμή της εξέτασης του κ. Λιότσιου, όταν ρωτήθηκε από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας: «Υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο σας;».
Μηνύσεις
Η ερώτηση πυροδότησε την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος έκανε προσφυγή ζητώντας από το δικαστήριο να μη δεχθεί την ερώτηση. Κι αυτό γιατί εκκρεμούν δύο δικογραφίες, με μηνύσεις να έχουν υποβληθεί εκατέρωθεν: μία που αφορά τη μήνυση που είχε υποβάλει ο πραγματογνώμονας σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου για απειλές και η άλλη από μεριάς του τελευταίου, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου των συνομιλιών.
Με τις υποθέσεις αυτές να μην έχουν φτάσει ακόμη ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο συνήγορος επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας του εντολέα του. Την προσφυγή απέρριψε το δικαστήριο, έπειτα από την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη, που τόνισε πως η εμπειρία του μάρτυρα άπτεται άμεσα της υπόθεσης που δικάζει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
«Βεβαίως και υπήρξαν παρεμβάσεις και απειλές προς το πρόσωπό μου, καμία όμως δεν στάθηκε ικανή να με αποθαρρύνει ώστε να μη συντάξω το πόρισμα», ξεκαθάρισε ο μάρτυρας, εμφανώς φορτισμένος. «Οι κύριοι που είναι από πίσω μου είναι άνθρωποι που γνωρίζω 25 χρόνια - ποτέ δεν θα ήθελα να αδικηθεί έστω ένας. Αλλά δεν θα επέτρεπα η υπόθεση να πάρει άλλη εξέλιξη από αυτήν που πρέπει, να γίνει κλοτσοσκούφι».
Ο πραγματογνώμονας, περιγράφοντας τη διαδικασία συλλογής των στοιχείων, εξήγησε πως από την πρώτη μέρα που επιφορτίστηκε με την ευθύνη να φωτίσει τις επιχειρησιακές ευθύνες της πυρκαγιάς, λίγες μόλις μέρες μετά την καταστροφή, ζήτησε στοιχεία από το Πυροσβεστικό Σώμα. Οπως επισήμανε, όσο αρχηγός της Πυροσβεστικής ήταν ακόμη ο Σωτήρης Τερζούδης, ένας εκ των 21 κατηγορουμένων, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. «Ο,τι ζήτησα το έλαβα. Για την πρώτη σειρά των ερωτημάτων που υπέβαλα, πήγαινα μόνος μου στο ΕΣΚΕ για να λάβω τις απαντήσεις. Πηγαίνοντας να παραλάβω τα στοιχεία, υπήρχαν αντιδράσεις ότι δεν έχω δικαίωμα να τα ζητώ. Δεν έδωσα σημασία και ο ίδιος ο κ. Τερζούδης προς τιμήν του είπε ό,τι ζητήσω να το παραλάβω. Ημασταν όλοι σε ένα σοκ στο σώμα, προσπαθούσα να μη δίνω σημασία στις αντιδράσεις».
Δεν έδιναν στοιχεία
Αργότερα, όταν ο Τερζούδης αποχώρησε από τη θέση του, ξεκίνησε, έπειτα από προτροπή του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, μια δεύτερη σειρά ερωτημάτων προς όλους τους φορείς. «Απέστειλα ερωτήσεις στους δήμους, την περιφέρεια, το δασαρχείο, το Λιμενικό Σώμα, την Πολεμική Αεροπορία, παντού. Ανταποκρίθηκαν άμεσα στα ερωτήματά μου χωρίς πρόβλημα, οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό. Το μόνο πρόβλημα ήταν με την Πυροσβεστική, που μετά την αποχώρηση του κ. Τερζούδη, ξαφνικά σταμάτησαν να μου δίνουν στοιχεία, δεν πήρα κανένα έγγραφο, όπως το ημερολόγιο αεροσκαφών [χειρόγραφα όπου καταγράφονται οι ώρες επιχείρησης της πυρκαγιάς]».
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, λίγες μέρες πριν παραδώσει το πρώτο του πόρισμα στην Εισαγγελία, ο μάρτυρας κλήθηκε από τον κ. Ματθαιόπουλο στο γραφείο του, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο όχι μόνο την προσπάθεια συγκάλυψης αλλά και παθογένειες στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής, αναδεικνύοντας τους υπόγειους πολέμους που κηρύσσονται στους κόλπους της: «Μου έλεγε “τι είναι αυτά που ζητάς”, “κοίταξε τον εαυτό σου”, “έχεις πορεία μπροστά σου», “θα σε στείλουν με μετάθεση στη Σάμο, στην Κω και δεν θα σου δώσουν αεροσκάφη” και μου έφερε το παράδειγμα της Μάνης, ότι μπορεί να συμβεί και σε μένα».
Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Τι είχε συμβεί στη Μάνη;
Μάρτυρας: Μια παλιότερη ιστορία. Ενας αρχηγός του σώματος, για να «φάει» τον υπαρχηγό, τον άφησε χωρίς εναέρια μέσα στη Μάνη και στα Κύθηρα.
Συνήγορος: Και αυτό γιατί το είπε σε εσάς;
Μάρτυρας: Εννοούσε πως αν δεν συμμορφωνόμουν στις υποδείξεις, αν δεν χρησιμοποιούσα τα επιχειρήματα για την «άναρχη δόμηση» της περιοχής, τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς κ.λπ., θα είχα επιπτώσεις.
(...)
Συνήγορος: Φαινόταν να εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του; Προσπαθούσε να μην εκτεθούν και άλλα πρόσωπα;
Μάρτυρας: Μου είπε ότι εκτελεί εντολή άνωθεν.
Δολιοφθορά;
Μία μέρα αφότου δημοσιοποιήθηκαν ονόματα κάποιων κατηγορουμένων στην υπόθεση, όπως κατέθεσε ο κ. Λιότσιος, ένα σκιώδες περιστατικό με τη μηχανή του παραλίγο να οδηγήσει σε δυστύχημα.
Ηταν μια φθορά, όπως είπε, από ανθρώπινο χέρι: «Φεύγοντας από τη λέσχη αξιωματικών, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι, φρέναρα. Αντιλήφθηκα ότι είχε φύγει η αλυσίδα από τη μηχανή... μια μηχανή μεγάλου κυβισμού που ήταν μόλις δύο ετών. Πήρα τον αντιπρόσωπο της εταιρείας τηλέφωνο και την επόμενη μέρα πήγα τη μηχανή εκεί. Ο τεχνικός μου είπε “κάποιος σε αγαπάει πολύ και σ’ το λέει”. Του λέω “τι λες;”. Μου είπε “αυτό που ακούς. Το παξιμάδι έχει τέτοια τεχνολογία και δεν ξεβιδώνει με τίποτα...”. Μου επιβεβαίωσε ότι υπήρχε παρέμβαση από ανθρώπινο παράγοντα».
Δεν υπάρχουν σχόλια